Erfelijkheid van Hashimoto / Kinderwens
Erfelijkheid Hashimoto bij mannen
Ongeveer 2,2% van de vrouwen in Nederland heeft Hashimoto, dat is ca. 187.000 vrouwen. Daar staan 0,3% mannen tegenover met Hashimoto, dat is 51.000 mannen. Daarnaast zijn nog 162.000 vrouwen / mannen met overige schildklier problemen, zoals Graves, schildklierkanker etc.
In hoeverre is Hashimoto erfelijk?
De ziekte van Hashimoto is multifactorieel erfelijk.Dit betekent dat erfelijke aanleg, samen met andere zaken ervoor zorgen dat iemand de ziekte kan krijgen. Welke afwijkingen in genen en factoren het precies zijn, weten we nog niet helemaal. Misschien gaat het om veranderingen in genen die belangrijk zijn bij de afweer.
(bronwebsite : https://www.erfelijkheid.nl/ziektes/ziekte-van-hashimoto)
Ook zie je in families met auto-immuum ziektes ook andere auto-immuum ziektes voorkomen zoals Graves, Reuma, Diabetes type 1, Coeliaki, B12 gebrek, etc.
Als meer dan 1 man in de familie Hashimoto heeft, kan je al uitgaan van erfelijkheid en is het aan te raden voor familieleden om 1 keer per jaar bloed te laten prikken op trage schildklierwaardes.
Mijn zus werd ook aanbevolen om jaarlijks haar schildklierwaardes te laten checken aangezien twee mannen in het gezin ook Hashimoto hebben (mijn vader en ik). Bij de bloedtest wordt de eerste keer ook de Ant-TPO waardes meegenomen en deze waren bij mijn zus al zeker aanwezig (nog niet zo veel) en hebben tot op heden nog geen effect gehad bij mijn zus. Hier kan een stressfactor van het lichaam verandering in brengen. Dus laten we hopen voor mijn zus dat ze er nooit last van gaat krijgen.
Ik denk zelf dat de aanwezigheid van deze Anti-TPO stoffen al kan zorgen voor vergelijkbare klachten als die bij Hashimoto, echter in mindere mate.
Kinderwens
Maar wat nu als je al weet dat je als man Hashimoto hebt en je voor 95% zeker bent dat het erfelijk is. Begin je dan (als het je gegeven is) aan kinderen? Die vraag heb ik mijzelf ook afgevraagd.
Mijn kinderwens kwam iets voor mijn 40ste. Mijn vrouw wilde toen nog niet. Maar na een paar jaar begon het bij haar toch ook wel op te komen. Bij ons was de kinderwens dusdanig, dat we besloten hadden toch een poging te doen om zwanger te raken. Na ca. 2 jaar (op mijn 45ste) kwam onze zoon op aarde.
Continue is er wel een stem in mijn achterhoofd dat er een grote kans is dat ook mijn zoontje ooit Hashimoto zou kunnen krijgen. Maar als ik kijk naar mijn eigen levenservaring met Hashimoto, dan heb ik een zeer goed leven (ondanks de vermoeidheid, etc) en dat hoop ik ook voor hem (vanzelfsprekend).
Bij mij werkt de Hashimoto pas heel laat ontdekt. (ik was ongeveer een jaar lang aan het kwakkelen). Aangezien ik de symptomen nu erg goed (her)ken, hoop ik dat ik dit bij mijn zoontje op tijd genoeg aan zie komen.
Na mijn zoontje was er toch nog een wens voor een tweede kindje. Dit meisje had helaas te veel afwijkingen en is dood geboren in de 14de week. Nu weet ik dat dit altijd wel kan gebeuren, maar wat nou als het toch door mij kwam? Er werd mij vertelt dat dat niet het geval was en dat dit nou eenmaal vaker voorkomt helaas genoeg.
Loop je ook tegen een kinderwens aan en wil je hierover met mij praten? Dan kan dat. Ik sta altijd open voor een gesprek.
Dit is een brochure van het erfo centrum over kinderwens bij erfelijke ziektes.