Beter voelen tijdens moeilijkere tijden

door | mei 18, 2019 | Hashimoto, Nieuws

Restklachten komen veel voor bij Hashimoto patiënten. Één daarvan is neerslachtig (depressief) voelen.

Ik vertel je meer over een veel voorkomende restklacht en dat is neerslachtig voelen. Waar komt het vandaan, hebben meer mannen / vrouwen met Hashimoto dit en heel belangrijk, hoe ga je er mee om en hoe kan je je weer beter voelen.

Komt het veel voor?

Om maar met de deur in huis te vallen.. Ja! Bijna iedereen die de ziekte van Hashimoto heeft ondergaat regelmatig momenten van

 • Down voelen
 • Neerslachtig zijn
 • Afwezig
 • Depressief gevoel
 • Wazig gevoel

Soms moeilijk te omschrijven. Je weet niet wat je overkomt. Je wilt je helemaal niet zo voelen.  Je probeert het op kantoor of op verjaardagen en feestjes te maskeren door te doen of er niks aan de hand is. En omdat je jezelf machteloos voelt wordt je sneller boos en onredelijk. Mede omdat je jezelf niet wilt laten kennen geef je niet aan wat er echt aan de hand is, waardoor je naasten je niet begrijpen en niet doorhebben dat je eigenlijk met rust gelaten wilt worden.

Waar komt het door?

Het is moeilijk voor de medici om aan te wijzen waar dit vandaan komt. De medicatie is toch op orde… Ja. Maar.. waar de medicatie een constante is door alleen T4 binnen te krijgen komt er in de standaard bloedtest alleen naar buiten dat de TSH en T4 in orde zijn. Wat eigenlijk bijna nooit gemeten zijn de waardes van T3 en fT3. T3 is de stof die ook echt het werkende bestandsdeel is waar de cellen in ons lichaam op draaien. fT3 is de stof die feitelijk tegenovergesteld is. Hiermee kan ons lichaam niks. Door uiteenlopende oorzaken kan er te weinig T3 omgezet worden uit de T4 wat we innemen. Dit kan komen door slechte werking van de darmen, nieren, bijnieren, noem maar op.

ALLE cellen zijn afhankelijk van voldoende T3. Zodra er te weinig energie is voor het één wordt een andere deel van het lichaam voorzien van de T3 die er wel is. Hierdoor komen restklachten tot uiting. Enkele heb ik hieronder benoemd.:

 • Vermoeidheid / weinig energie
 • Koud
 • Stemmingswisselingen
 • Hese stem
 • Gewichtstoename
 • Laag libido
 • Pijnlijke gewrichten
 • Tinitus (oorsuizen)
 • Vergeetachtig
 • En jawel: Neerslachtigheid / depressieve gevoelens

Komt het vaker voor bij Hashimoto?

Zoals je hierboven al kunt lezen komt het heel vaak voor. Er zijn voldoende personen die bij de psychiater lopen om ze gediagnostiseerd zijn met een depressie. Sommige krijgen dan zelfs anti-depressiva voorgeschreven. Dit medicijn verergert alleen maar de Hashimoto klachten.

Komt het ook nog voor als je al Thyroxine slikt ?

Ja hoor. Geregeld kunnen depresieve gedachten/ gevoelens, verdriet, neerslachtig boven komen drijven. Soms kan dat komen omdat er te weinig hormoon geslikt wordt. Soms omdat je ervoor (en dat kan een week geleden geweest zijn) ziek geweest bent. Overgeven, een nachtje doorhalen met drank, diarree. Het kunnen allemaal oorzaken zijn dat je lichaam tijdelijk wat extra hormoon nodig heeft, maar er niet is. Tijdelijk extra hormoon slukken heeft geen nut en kan zelf schadelijk voor je zijn. (Binnenkort zal ik hier over schrijven waarbij sporters schildklierhormoon krijgen voor hogere prestaties)

Belangrijk punt is, dat je er maar weinig tegen kan doen. Daarom zal ik hieronder wat tips geven hoe je kan omgaan met deze (tijdelijke) neerslachtigheid of depressie.

Hoe herken je het moment van neerslachtigheid?

Dit is een moeilijke.. Ik zelf heb dit eigenlijk ook vaak niet goed door. Het komt voor op als poepen.. het overvalt je, het gebeurt, zonder aanleiding, zonder aankondiging.

Gelukkig geeft mijn vrouw af en toe aan wanneer het weer eens “feest” is. Dan kan ik daar proberen rekening mee te houden. Af en toe heb ik het ook zelf in de gaten, zodra ik onredelijk reageer, sneller boos wordt, of als ik van alles om me heen zonder reden verdrietig wordt.

 

Maar wat zijn nou die tips?

Er zijn veel verschillende manier om je weer beter te voelen. Het hoeft niet perfect te zijn, als je maar uit die dip komt. Probeer zelf te ontdekken wat goed werkt voor jou.

 • Ga naar buiten, voornamelijk lopen of fietsen door de natuur. Veel groen, vogels fluiten. Probeer dan alles in je op te nemen. De geluiden, de geur, probeer je eigen gedachten zoveel mogelijk opzij te zetten. Zie je een bankje in een park, ga daar dan eens zitten en probeer zonder gedachten daar te zitten en te genieten van de natuur om je heen.
 • Luisteren naar muziek. Zet muziek op welke je leuk vind en welke je in volle borst kan meezingen. Probeer dan ondanks de heftige depressieve gedachten toch jezelf te overtuigen dat je hiermee weer uit de dip kan komen.
 • Ga sporten. Een hele lastige, want vaak gaat Hashimoto gepaard met pijnlijke gewrichten, of bewegingsintolerantie. Als het sporten niet goed afgaat, probeer dan een rondje te lopen (liefst buiten). Probeer eens krachttraining (dit is de meest effectieve sport voor Hashimoto). Sport zorgt voor het verhogen van endorfine (het gelukshormoon).

Dit zijn wat tips die al op veel site staan natuurlijk en deze heb je misschien al eens eerder gelezen..?

Probeer het toch. Als het niet lukt dan kan je doen wat ik wel eens doe..

Bekijk grappige plaatjes op internet, kijk naar een komedie serie,  zoals The Big Bang Theory. Negen van de tien keer zorgt dat er bij mij voor dat ik uit mijn dip terecht kom, omdat ik dan stiekem toch wel een beetje moet lachen. Zodra je lacht komt ook weer het gelukshormoon vrij..

 Arial Spiers zorgt bij mij altijd wel voor een glimlach op mijn gezicht.

Heb je ook tips of trucs om weer uit een dip te komen, reageer dan hieronder.