Hashimoto en stress

door | apr 4, 2019 | Hashimoto, Nieuws

Stress en Hashimoto. Het kan de oorzaak zijn en het kan klachten verergeren!

Toen en nu..

In de huidige tijd met mobiel internet, sociale media, bingwatching is er tegenwoordig bijna geen tijd meer om tot rust te komen. Hoe je vroeger als kind zijnde  je kon vervelen, lummelen, of in alle rust een boekje lezen, lijkt onze omgeving daar nu niks meer van te willen weten. Elk bericht op de mobiele telefoon moet ala minute beantwoordt zijn, als je posts op facebook en instagram niet geliked hebt hoor je er niet bij etc.

Daar komt dan nog werkdruk, gezin, huishouden en afspraken voor sport, muziekles, huiswek van jezelf of van de kinderen nog eens bij. Hier is een mens helemaal niet op gebouwd. Hier komt in veel gevallen de druk vandaan. En deze druk wordt omgezet in een stresshormoon.

Zodra de stress verminderd kan het lichaam snel weer in ruststand komen. Dit hebben we overgehouden uit de oertijd. Je moest bij gevaar kunnen vechten of rennen (vluchten) en zodra het gevaar over was, was het weer tijd om te herstellen. Hier was dan ook alle tijd voor.

In de huidige tijd is het gevaar niet meer in de context van een gevaarlijk dier. Maar tegenwoordig vormt stress zich bij ruzie thuis of op werk, deadlines, zorgen over van alles en nog wat, maar ook ontstekingen in het lichaam of een voedsel allergie kan het lichaam tot stress aanzetten.

Omdat we maar weinig tijd krijgen om tot rust te komen loopt bij veel mensen het lichaam over van het stresshomoon. Dit komt niet ten goed bij de gezondheid of werking van de schildklier.

Hormoon stofjes

Er zijn drie hormoon aansturingen. Adrenaline, Thyroid en Gonaden , respectievelijk Stresshormoon, Schildklierhormoon en Geslachtshormoon. Deze drie kunnen niet gelijktijdig aangestuurd. Dus als bijvoorbeeld het stresshormoon te veel en te vaak geprikkeld wordt, zal er minder aansturing zijn naar de andere twee hormonen. Dit is ook de reden waarom het libido minder kan zijn bij veel stresss…. Omdat adrenaline maar kort werkt zal Cortisol het overnemen. Dit heeft weer gevolgen voor onze schildklier..

En dan nu de gevolgen voor schildklierpatiënten.

De schildkliermedicatie zoals thyrax e.d. hebben als enige werkbare stof T4. Een goed werkende schildklier scheid ook T3, T2 en T1 uit. Deze laatste drie zijn de werkbare stoffen voor ons lichaam waar de cellen ook echt wat mee kunnen. (sporadisch wordt er een combinatie therapie voorgeschreven waarbij T4 en T3 gecombineerd zijn).

De T4 wordt in de darmen omgezet naar T3 door één jodium molecuul los te maken. Hiermee heeft meteen ons lichaam voldoende rest jodiummoleculen en hebben we eigenlijk geen gejodeerd zout nodig (daar zal een andere bericht over komen). Over de T2 en T1 varianten is te weinig informatie, dus daar gaan we het ook niet over hebben!

  • Door de cortisol in het bloed wordt deze T4 niet omgezet naar T3, maar naar rT3 welke op hun beurt weer in de weg zitten voor de juiste T3. Hier mee kan er niet voldoende energie in de cellen worden aangemaakt.
  • Door de stress maakt het lichaam cytokines aan welke ontstekingsremmend zou moeten zijn. Deze zorgen er echter voor dat T3 minder goed in de cellen komen.
  • Stress heeft invloed op de darmen, waar ook de T4 afgebroken moet worden. Hierdoor dus ook weer minder werkende T3 stof.

Zorg dus dat je zo min mogelijk stress hebt in het dagelijks leven.

  • Probeer op tijd naar bed te gaan (7 a 8 uur slaap)
  • Ga ontspannen (wandelen in bos of strand, tuinieren)
  • Beweeg voldoende en regelmatig.
  • Luister naar muziek (zonder iets anders te doen!
  • Waar mogelijk, minder werken!
  • Probeer een ritme te vinden in het leven.
  • Neem de medicatie op tijd in.
  • Elke 6 maanden de bloedwaarde prikken.

Ga Relaxen!